Time flies.. (vul aan)

Time flies when you are having ....

Hoe zou jij de titel aanvullen? Het oorspronkelijke woord om aan te vullen is FUN, maar in mijn geval vul ik aan met 'Time flies when you are having a lot to learn.'

Mijn laatste lesdag van het bijzondere schooljaar 2019-2020 zit erop. Ergens ben ik opgelucht. Ik vond de onzekerheid allerminst prettig. Waar ik mij anders zo comfortabel voel op werkgebied en of privégebied voelde het als: Leef en bekijk het per dag. Niks mis mee om te vertragen, maar voor een persoon die zeker ook smult van plannen en vooruitkijken is dat even bij jezelf te rade gaan hoe je wendbaar kunt zijn in zo'n bijzondere situatie.

Mijn online training die ik in maart net klaar had en waar ik de aankomende tijd zoveel docenten mee wou helpen kwam op de achtergrond. Slik, het voelde niet oké om wij van wc-eend adviseren wc-eend van de daken te schreeuwen. Iedereen was druk om het nieuwe normaal onder de knie te krijgen. (P.s. er is nu een feest mee kortingscode: tow100 omdat ik vier jaar besta met mijn bedrijf.)

Mijn hoofd was vol - ik had het druk genoeg om alles te stroomlijnen. Kinderen thuis en thuis lesgeven (9 jaar en 12 jaar). Daarnaast manlief die ook thuis aan het werk was. Zelf uren achter een computer zitten terwijl ik ssstttt niet verder vertellen echt geen persoon ben om dagen achter een computer te vertoeven. Ik kreeg mijn draai met moeite gevonden ondanks dat ik wel echt ben van go with the flow. We doen wat we kunnen en wat we niet kunnen proberen we morgen weer.

Ik vond het aan de ene kant heerlijk met mijn kroost elke dag samen ontbijten, lunchen, wandelen, avondeten, kletsen en nog meer van dat kneuterige gezinsleven. Heerlijk. Aan de andere kant vond ik het lastig want de dagen verstreken en zelfs weken verstreken zonder dat ik een leerling fysiek te zien kreeg. Natuurlijk was er online contact, maar ik miste de levendigheid van een school en van mijn klassen. Hoe heb jij de periode van 15 maart 2020 tot nu ervaren (COVID-19)?

En nu?

Ik heb vakantie. De aankomende weken staan in het teken van terug- en vooruit kijken. Wat is er goed gegaan, wat minder en waar zit mijn leerdoel voor de eerste periode?

In deze nieuwe situatie vraag ik mij wel geregeld af hoe ziet schooljaar 2020-2021 eruit? Aangezien ik lesgeef op het mbo weet ik dat we de 1,5 meter regel moeten handhaven. Praktisch gezien betekent dat er 10 studenten in een lokaal kunnen en we dus zeker online les moeten blijven geven. We hebben daarom ook vier scenario's uitgewerkt. Het is afwachten welk scenario we van de plank moeten halen.

(P.s. er is nu een feest mee kortingscode voor de online training werkvormen: tow100 omdat ik vier jaar besta met mijn bedrijf.)

Afwachten is niet zo mijn ding. Ik ben graag doelgericht en proactief bezig. Vandaar dat ik vandaag toch de tijd heb genomen om vooruit te kijken. In dit blog wil ik je meenemen hoe ik mijn opzet voor schooljaar 2020-2021 maak. Een klein begin, want vooruitkijken kan zeker maar ook dat is nu anders. Zoals zoveel anders - het nieuwe normaal- is.

Ben je ook al bezig met het nieuwe schooljaar?

Hoe zorg jij voor overzicht?

Ik vind het heerlijk om te structureren. Ik print een vooraf gemaakt planningsoverzicht op A-3. Zie hieronder:

 

Het is voor mij een heerlijk hulpmiddel om overzicht te krijgen. Ik begin dus breed - een jaaroverzicht - met als doel dat ik beter inzie hoe het jaar eruit gaat zien zodat ik op een later moment alle losse lessen, activiteiten en gastcolleges op tijd in kan gaan plannen. Bijkomend voordeel is dat ik snel overzie wanneer onderdelen niet handig uitkomen of beter op een ander moment met iets samen ingepland kunnen worden.

Hoe je in 5 stappen een jaaroverzicht maakt

Stap 1: Verzamelen van allerlei data
Op school zijn er (diverse) formulieren met indelingen en aankondigingen wanneer in schooljaar 2020-2021 vakanties en activiteiten zijn vastgesteld. Zoek ze bij elkaar. Zoek voor jezelf relevante data op. Heb je een eindexamen klas dan zijn er andere data relevant dan wanneer je een eerstejaars klas lesgeeft.

Stap 2: Print
Print het jaaroverzicht twee of drie keer op A-3. Ik print het vaker uit mocht ik ergens een foutje maken dat ik meteen een nieuwe versie kan maken.

Stap 3: Kleur de vaststaande onderdelen
Het overzicht kleur ik in met vaststaande onderdelen. Onderaan de pagina die je kunt printen zie je een aantal mogelijkheden om je legenda vorm te geven. Ik begin met kleuren / arceren van vakantiedagen en feestdagen. Daarna kijk ik wanneer er op school speciale gebeurtenissen zijn, anders dan lesdagen. Te denken valt aan introductie dagen, ouderavonden, toetsweken, inhaalmomenten, examenmomenten, studiedagen, excursies, open dagen etc. Op schoolniveau kunnen er ook diverse data relevant zijn naar gelang welke thema's gekozen worden. Bijvoorbeeld de Gouwen weken, de  week van het Geld of de week van de mediawijsheid.

Stap 4: Periode
Wij werken op school met drie periodes. Ik arceer net boven de blauwe weeknummers de weken die bij periode 1 horen. De weeknummers van periode 2 en 3 geef ik een andere kleur arcering. Doel van deze stap is dat ik daarna op periode niveau mijn lessen en activiteiten kan gaan inplannen.

Stap 5: Leg weg en controleer de dag erna
Alles overnemen is even een investering in tijd en aandacht. Je moet alle data bij elkaar sprokkelen. Ook al ben je uiterst zorgvuldig een foutje maken is zo gebeurd. Leg je schema daarom even weg en controleer een dag later je opgestelde jaaroverzicht.

Als je alles gecontroleerd hebt kijk dan naar het overzicht en stel je een aantal vragen:

 • Welke weken zijn nu al behoorlijk vol?
 • Welke activiteiten worden door wie georganiseerd?
 • Stel dat er een tweede golf komt wat kan online doorgaan?
 • Stel dat er een tweede golf komt wat kan niet of aangepast doorgaan?
 • Welke rol en betrokkenheid wordt er van je verwacht tijdens de activiteiten?
 • Welke activiteiten hebben een draaiboek?
 • Welke acties kun je nu al uitzetten voor bepaalde activiteiten?
 • Welke gastcolleges of buitenschoolse activiteiten missen er nog?

Ik wil je op het hart drukken dat het opstellen van een jaaroverzicht enorme voordelen heeft. Je krijgt overzicht. Je krijgt inzicht. Nu investeren in een duidelijk jaaroverzicht zorgt ervoor dat je tijd, rust en ruimte krijgt tijdens je schooljaar.

Laat je mij weten hoe het opstellen van je jaaroverzicht is gegaan?

Ook al zijn er allerlei factoren die nog steeds onzeker zijn door COVID-19. Krijgen we een tweede golf? Zijn er plaatselijke lock-downs? We weten het niet. Wat we wel weten is dat er studenten op ons rekenen in schooljaar 2020-2021. Eerst vakantie vieren en dan ben ik weer op school; fyiek en online.

Wil je meedoen met de online training die ik heb gemaakt en waar ik je zo graag mee wil enthousiasmeren kijk dan op: https://loesvangemert.nl/online-training (kortingscode: TOW100)

2 reacties

 1. Björn op juli 15, 2020 om 6:00 pm

  Mooi geschreven weer.
  Jaaroverzicht is zeker heel handig. Bedankt

Laat een reactie achter