Positive vibes

“Ik vind je er kleurrijk en stralend uitzien” “Wat heb ik genoten om te luisteren naar je presentatie”

Ik las in een artikel dat het volgende week vrijdag –  1 maart 2019- Complimentendag is. De eerste gedachte die erin mij opborrelde: Is daar ook al een speciale dag voor nodig? Ik houd ervan om elke dag positive vibes rond te strooien. Niet omdat het moet maar gewoon omdat het zo fijn voelt. Complimenten hebben effect: het stimuleert en boost het zelfvertrouwen. Toch is het niet gebruikelijk om rijkelijk complimenten uit te delen aan mensen in je omgeving. Hoe kan het dat wij in het algemeen liever inzoomen op wat minder goed gaat?

Naast het zelf uitspreken en geven van een compliment is het ontvangen van een compliment voor velen ook een (ongemakkelijk) dingetje. Wat zeg je als iemand je complimenteert? Hoe voel jij je daarbij? Ga je blozen of zwak jij jezelf af? 

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback over je gedrag, houding, prestaties en of kwaliteiten. Door wat je ziet, hoort en ervaart uit te spreken maak jij je blijk van waardering tastbaar voor de ontvanger. Hierbij is het van belang dat je oprecht meent wat je uitspreekt om verwarring te voorkomen.

Complimenten geven en ontvangen kun je leren door bewust uit te spreken hoe de ander op je overkomt.   

Gebruik de 3-trap voor het opstellen van een compliment:
1- vertel wat je ziet (ik zag/hoorde). “Ik vind het fijn dat je…” of: “het viel me op dat je….”
2- wat het effect daarvan is of was (het gevolg)
3- wat het voor jou betekent

Krijg je een compliment?
Geniet, lach en zeg dankjewel.

Wil je graag meedoen aan de positive vibes? Mail mij dan voor de kaders en print dan deze kaders op stevig papier en geef iemand in je naaste omgeving een welgemeend compliment. 

Laat een reactie achter