zaterdag, 08 juni 2019 15:50

Hoe je in 5 stappen een jaaroverzicht maakt Featured

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Vote)

Hallo zeg, wat vliegt de tijd!

Voor mij, regio Zuid, zijn de allerlaatste schoolweken aangebroken. Mijn laatste lesdag voor schooljaar 2018-2019 heeft afgelopen week plaatsgevonden. De aankomende weken staan in het teken van afronden en vooruit kijken. Als er een ding is waar ik mijzelf het afgelopen jaar echt op heb gefocust, is het zelfontwikkeling. Hoe ik daar op terug kijk? Ik kan het iedereen aanraden! Op welke manier dan ook, hoe je dit ook doet. Blijf jezelf ontwikkelen. Blijf je zelf uitdagen, prikkelen en inspireren. Zo weet je als geen ander wie jij bent, wat bij jou past en waar je voor leeft. En dat gevoel gun ik iedereen. Wil jij ook aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan voor mogelijkheden die ik je kan aanbieden in de webshop.

In dit blog wil ik je meenemen hoe ik mijn opzet voor schooljaar 2019-2020 maak.  

Ben je ook al bezig met het nieuwe schooljaar?

Hoe zorg jij voor overzicht? De laatste schoolmaand waarin alles heerlijk door elkaar loopt. Het huidige schooljaar loopt nog volop en ik ben bezig met het plannen van het nieuwe schooljaar. Ik vind het heerlijk om dan te structureren. Ik print een vooraf gemaakt planningsoverzicht op A-3. Zie hieronder:  

 

Het is voor mij een heerlijk hulpmiddel om overzicht te krijgen. Ik begin dus breed - een jaaroverzicht - met als doel dat ik beter inzie hoe het jaar eruit gaat zien zodat ik op een later moment alle losse lessen, activiteiten en gastcolleges op tijd in kan gaan plannen. Bijkomend voordeel is dat ik snel overzie wanneer onderdelen niet handig uitkomen of beter op een ander moment met iets samen ingepland kunnen worden.

Hoe je in 5 stappen een jaaroverzicht maakt

Stap 1: Verzamelen van allerlei data

Op school zijn er (diverse) formulieren met indelingen en aankondigingen wanneer in schooljaar 2019-2020 vakanties en activiteiten zijn vastgesteld. Zoek ze bij elkaar. Zoek voor jezelf relevante data op. Heb je een eindexamen klas dan zijn er andere data relevant dan wanneer je een eerstejaars klas lesgeeft. 

Stap 2: Print

Print het jaaroverzicht twee of drie keer op A-3. Ik print het vaker uit mocht ik ergens een foutje maken dat ik meteen een nieuwe versie kan maken.

Stap 3: Kleur de vaststaande onderdelen

Het overzicht kleur ik in met vaststaande onderdelen. Onderaan de pagina die je kunt printen zie je een aantal mogelijkheden om je legenda vorm te geven. Ik begin met kleuren / arceren van vakantiedagen en feestdagen. Daarna kijk ik wanneer er op school speciale gebeurtenissen zijn, anders dan lesdagen. Te denken valt aan introductie dagen, ouderavonden, toetsweken, inhaalmomenten, examenmomenten, studiedagen, excursies, open dagen etc. Op schoolniveau kunnen er ook diverse data relevant zijn naar gelang welke thema's gekozen worden. Bijvoorbeeld de week van het Geld of de week van de mediawijsheid.  

Stap 4: Periode

Wij werken op school met drie periodes. Ik arceer net boven de blauwe weeknummers de weken die bij periode 1 horen. De weeknummers van periode 2 en 3 geef ik een andere kleur arcering. Doel van deze stap is dat ik daarna op periode niveau mijn lessen en activiteiten kan gaan inplannen.

Stap 5: Leg weg en controleer de dag erna

Alles overnemen is even een investering in tijd en aandacht. Je moet alle data bij elkaar sprokkelen. Ook al ben je uiterst zorgvuldig een foutje maken is zo gebeurd. Leg je schema daarom even weg en controleer een dag later je opgestelde jaaroverzicht.

Als je alles gecontroleerd hebt kijk dan naar het overzicht en stel je een aantal vragen:

  • Welke weken zijn nu al behoorlijk vol?
  • Welke activiteiten worden door wie georganiseerd?
  • Welke rol en betrokkenheid wordt er van je verwacht tijdens de activiteiten?
  • Welke activiteiten hebben een draaiboek?
  • Welke acties kun je nu al uitzetten voor bepaalde activiteiten?
  • Welke gastcolleges of buitenschoolse activiteiten missen er nog?

Misschien denk je pff, ik ben nog druk bezig om mij nu staande te houden tijdens de afronding. Dat begrijp ik. Toch wil ik je op het hart drukken dat het opstellen van een jaaroverzicht enorme voordelen heeft. Je krijgt overzicht. Je krijgt inzicht. Nu investeren in een duidelijk jaaroverzicht zorgt ervoor dat je tijd, rust en ruimte krijgt tijdens je schooljaar. 

Laat je mij weten hoe het opstellen van je jaaroverzicht is gegaan? 

De volgende stap die ik ga nemen is om mijn periode planner vast te gaan stellen. Daarover meer in een volgend blog.

P.s. Ben je nog op zoek naar een eigen agenda systeem? Wellicht heb je iets aan deze weekbladen om zelf te printen en aan te passen naar eigen smaak.

 

Nieuwsbrief

Wil je 2 keer per maand de laatste updates ontvangen? Klik:Aanmelden nieuwsbrief

Gelezen 2463 keer Laatst aangepast op maandag, 05 augustus 2019 11:50

Geef een reactie

Zorg ervoor dat je alle vereiste informatie invoert die is aangegeven met een asterisk (*). HTML-code is niet toegestaan.

© 2018 Loes van Gemert - Lesontwerp - KvK: 67284205