Controleer je lesvoorbereiding met deze checklist

Een goede voorbereiding van de les is het halve werk. Maar hoe vaak schiet die voorbereiding er niet bij in? Vaak hebben andere zaken voorrang; voor het van te voren doordenken van de les wordt vaak niet genoeg tijd genomen. Ebbens & Ettekoven (2005) schrijven hierover:

“…docenten die jaar in jaar uit met dezelfde methode werken, voelen meestal weinig behoefte hun lessen tot in de finesse voor te bereiden. Dat is begrijpelijk. Met een groot aantal lesuren in de week is het niet te doen alle lessen elke keer tot in de details uit te denken. Veelal heeft men zich in de loop der jaren een manier van lesgeven eigen gemaakt, die lijkt te voldoen. Behoudens soms een aantal kleine wijzigingen laat men het hierbij.”

Toch is het goed regelmatig ook een al bekende les goed voor te bereiden. Dat helpt om:

 • kennisoverdracht naar leerlingen toe te vergroten
 • structuur in de les aan te brengen
 • na te denken over de doelen van de les
 • te bepalen welke werkvormen en/of (ICT-)activiteiten het meest geschikt zijn
 • de les beter overdraagbaar te maken
 • na te denken over klassenmanagement
 • als docent ook je eigen leerdoelen te bepalen

Ook al ik sta ik heel wat jaren voor de klas. Ik gebruik nog elke keer mijn lesontwerp checklist om mijn lessen voor te bereiden. Hoe check jij je lesontwerp? Wil je meer weten over mijn lesontwerp checklist mail me dan.

2 reacties

 1. Stephanie op oktober 28, 2020 om 2:23 pm

  Beste,

  ik las net je artikkel van de checklist voor een goed lesvoorbereiding.
  zou ik deze kunnen bekijken? alvast bedankt!

  groetjes
  Stephanie

Laat een reactie achter