Mentor

Mentor

Het woord mentor betekent letterlijk raadgever en is terug te leiden tot de Griekse mythologie. In Homerus’ beroemde werk De Odyssee was ‘Mentor’ de raadgever en vertrouweling van Odysseus.

Vandaag de dag wordt de term nog altijd gebruikt voor een persoon die zijn of haar ervaring en kennis inzet om een ander, bijvoorbeeld een leerling, bij te staan. Dit door middel van persoonlijke ondersteuning, loopbaanbegeleiding of door te fungeren als rolmodel.

Op elke school worden er andere eisen gesteld aan het mentorraat. Zorg dus dat je goed weet wat ervan je wordt verwacht en welke taken je dient uit te voeren? Welke vijf taken zie jij als prioriteit? Schrijf deze op.

Daarnaast is het ook raadzaam om met je collega’s in gesprek te gaan over wat jullie van een ideale mentor verwachten. Wat versta je zelf eigenlijk onder een ideale mentor? Wat doet hij / zij juist wel of niet? Wat zegt een ideale mentor? Hoe bereikbaar dient een mentor te zijn?

Om je op weg te helpen de volgende opdracht met aanvulzinnen.

  • Een mentor is iemand die…………………
  • Een prettige mentor is……………………
  • Een prettige mentor doet…………..
  • Een prettige mentor zegt……………….
  • Een prettige mentor is niet…………………
  • Studenten verwachten van een mentor………………..
aanvulzinnen

Vraag het aan

Naast al deze vragen heb ik ook drie oud-studenten in gedachten genomen. Wat zouden zij vinden van mijn uitkomsten op de aanvulzinnen en mijn top vijf prioriteiten?

Het geeft even een verhelderend blik om door de ogen van studenten kritisch te kijken naar mijn antwoorden. Heerlijk ik krijg binnenkort een volle klas aan nieuwe studenten die uitkijken naar een nieuwe school en een andere omgeving. Wat gaaf dat ik deze jonge mensen mag gaan begeleiden.

Groetjes Loes van Gemert

https://loesvangemert.nl/wp-content/uploads/2019/08/cropped-Hallo-ik-ben-loes.png

Laat een reactie achter