Welke beroepen zie jij?

Ontwerpen voor ImpactYou

Afgelopen maanden heb ik mijn bijdrage mogen leveren bij het schrijven van een loopbaanprogramma voor het vo-onderwijs. ExpeditieMe is een loopbaanprogramma dat speciaal is geschreven voor vo-leerlingen. Al zeg ik het zelf ūüôā het is een super mooi waardevol boek geworden waar vo-leerlingen een stevige basis, nee super stevige basis leggen, als het gaat over wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en ga zo maar door. Natuurlijk zijn de loopbaancompetenties verweven. De loopbaancompetenties worden net als de lesdoelen duidelijk zichtbaar gemaakt aan het begin-en einde van de les.

Ik ben dankbaar dat ik met mijn bedrijf Loes van Gemert Lesontwerp mijn expertise mocht inzetten voor het ontwerpen.

ExpeditieMe¬†is onderscheidend doordat het een¬†volledig LOB-programma¬†is voor het vmbo jaar 1 t/m 4; een¬†doorlopende leerlijn¬†van onderbouw t/m bovenbouw √©n de overstap na het diploma. Een combinatie van ‚Äėoffline‚Äô en ‚Äėonline‚Äô werken, inclusief koppeling met een persoonlijke en professionele¬†Online Profielwebsite¬†als¬†digitaal loopbaandossier¬†dat meereist met de leerling; een¬†groeidocument¬†waarmee de loopbaanontwikkeling van leerlingen tastbaar wordt gemaakt en zij zich leren profileren.

Voor achtergronden en meer informatie over het boek klik op deze link. 

Werkvorm: Beeldplaat

Het ontwerpen van de lessen was klaar en het ExpeditieMe boek is nu bij de drukker. Het ontwerpen geeft mij zoveel plezier dat ik nog even deze werkvorm heb gemaakt.

klik hier voor de tien beroepen die verstopt zitten in de beeldplaat. Voor de gehele beeldplaat klik op de beeldplaat zelf.

Aan de slag!

Wil je vandaag meteen aan de slag om met je leerlingen te praten over beroepen? Gebruik dan deze zoekplaat. Projecteer de beeldplaat in je online les of verwerk de plaat in een opdracht. Er zijn tien beroepen in verwerkt. Er zijn diverse verwerkingsmanieren die passen als je met de beeldplaat aan de slag gaat,

  • Herkennen ze de beroepen/profielen?
  • Welke benaming(en) geven ze? Zijn er nog andere mogelijkheden?
  • Welk beroep spreekt ze wel/niet aan?
  • Welk droomberoep hebben ze en bestaat een droomberoep in het echte leven wel?
  • Wie kennen ze met deze beroepen?
  • Hoe gaat het nu in deze sector tijdens de Corona -uitbraak? Waar ligt dat aan?

Ik wens je veel plezier met de beeldplaat. Ik zou het erg leuk vinden als je laat weten hoe je de beeldplaat hebt ingezet.

Daarnaast bekijk het gave loopbaanbegeleidingboek: ExpeditieMe dat speciaal voor vo-leerlingen is geschreven.

Groetjes, Loes van Gemert

 

De beeldplaat is gemaakt in samenwerking met de Hoop Creatief Advies.

Hieronder een beeldplaat met 11 werkomgevingen.

Welke werkomgeving spreekt ze aan? Welke beroepen kom je er tegen?

Laat een reactie achter